نقدی بر برنامه پخش شده در چند روز قبل برنامه نسخه و اخبار سراسری شبکه یک/ 18خرداد
در ماه مبارک رمضان چی بخوریم و چی نخوریم؟ناپختگی مدعیان طب سنتی یعنی معاونت سابق طب سنتی و خانم گزارشگری که توصیه می کرد روزه داران از عرق شاه تره و عرق کاسنی در این ماه برای جلوگیری از عطش هنگام افطار و سحر استفاده کنند کاملاً مغایر با اصول طب سنتی است و میتواند برای سلامت روزه داران مخاطره آمیز باشد.
چرا این افراد فکر می کنند که طب سنتی را خوب فهمیده اند؟ چرا یک پزشک و یک گزارشگر صدا و سیما باید بجای یک حکیم آگاه و فهمیده و مجرب از تریبون مهم رسانه ملی استفاده نادرست کند؟
آنان که با مبانی طب سنتی آشنا هستند بخوبی می دانند که عرقیات بسیار لطیف و نفوذ کننده هستند و به سرعت از طریق معده وارد کبد شده و بخاطر لطافت زیاد بدون تغییر خاصی از طریق کبد برای دفع از بدن به سمت کلیه ها هدایت می شوند لذا در شرایط خاصی برای برخی درمان ها مورد استفاده قرار می گیرند اما در ماه مبارک رمضان آنهم زمانی که با گرمای تابستان یا اواخر بهار تقارن پیدا می کند کلیه ها را به صورت غیر عادی فعال کرده و باعث تشدید خشکی در بدن میشود. درست است که عرقیات مایع هستند اما بسرعت جذب و دفع می شوند و در هنگام روزه داری رطوبت بخش نیستند و برای روزه دار می توانند مضر باشند، چون مزاج روزه گرم و خشک است و علمای طب سنتی مدرات را در این شرایط موجب تشدید خشکی در اندام ها و مفاصل می دانند.
بنابراین خشکی برای روزه دار خوب نیست بلکه او باید به طور نسبی به سمت تری و خنکی میل کند تا بتواند سختی روزه در فصول گرم را بهتر تحمل کند در حالی که عرقیات با آنکه مایع هستند اما مستحیل به خشکی می شوند. این مثال در مورد سرم هایی که در بیمارستان ها وارد عروق بیماران می کنند بیشتر منطبق می باشد. این سرم ها خون را رقیق کرده و ادرار را زیاد می کنند اما عوارض زیادی برای بیمار ببار می آورند از جمله اگر بیمار سرطانی باشد یا درد مفاصل یا ام.اس و امثال آن داشته باشد در دراز مدت بدتر خواهد شد. همین عوارض می تواند در اثر مصرف عرقیات گیاهی در ماه رمضان به طور نسبی ایجاد گردد.
برای کاهش تشنگی در حالت روزه به خصوص در گرما باید از میوه های آبدار و سبزیجات استفاده کرد و از حجم غذاهای سنگین و چرب و گوشت کاست. اگر از داروی گیاهی یا عرقیات می خواهید استفاده کنید باید همراه با دانه ها و گیاهان لعابدار و رطوبت های ژله ای با طبیعت و مزاجی مناسب با مزاج روزه دار استفاده نمود. لعاب ها آب را تا مدتی در خود حفظ می کنند و بتدریج آب را به سلول های بدن می رسانند و بدن روزه دار را در مقابل گرمی و خشکی مقاوم می سازند. وقتی در رسانه ملی به روزه دار توصیه می کنید عرق شاه تره و کاسنی بخورد مانند این است که شخصی که چند روز در بیابان گرفتار بی آبی شده ناگهان به آب برسد و تا می تواند آب بخورد. همه می دانند که این کار چقدر خطرناک است! پس مصرف عرق شاه تره و کاسنی و عرقیات دیگر بصورت انفرادی در مقیاس کمتر برای روزه داران مضر است مگر با شرایطی که عرض شد!
لازم است گزارشگر اخبار سراسری شبکه یک ساعت ۲۱ توصیه های غیر حکیمانه خود را پس بگیرد چون موضوع کاملاً تخصصی و مربوط به سلامت مردم روزه دار است.
اگر توصیه می کردید که افطار را با خرما و آب گرم باز کنند خیلی بهتر بود و یا حداقل در سحر از عرق با آب لیمو ترش تازه با دانه های لعابدار از جمله تخم شربتی و قدومه و آب خنک یا شربت خاکشیر خنک و امثال آن استفاده کنند حکیمانه سخن گفته بودید!
توجه عزیزان روزه دار را به چند توصیه مهم جلب می کنیم:- آیا می دانید مصرف روغن های مایع و جامد در ماه مبارک رمضان بیشتر از ماه های دیگر باعث بیماری های خطرناکی مانند سرطان می شود؟! چون بیشتر جذب می شود و تا اعماق بدن یا همان منطقه هضم چهارم نفوذ می کند. وقتی مواد مضر به هضم چهارم برسد علاوه بر سرطان ها بیماری های ژنتیک بیشتر شیوع می یابد و ما شاهد تولد نوزادان ناقص و بیمار بیشتری خواهیم بود.
- آیا میدانید مصرف زولبیا و بامیه و گوش فیل و شیرینی جات قنادی چون که با روغن های مایع و جامد و روغن های سرخ کردنی تهیه شده در ماه مبارک رمضان بیشتر از ماه های دیگر تولید بیماری های صعب العلاج و لاعلاج می کند؟ سیستم تغذیه کشور که مقلد محض غربی هاست ماه مبارک را که باید ماه سلامتی باشد به ماه بیماری ها تبدیل کرده است. پس روزه داران سعی کنند در این ماه از غذاهای طبیعی استفاده کنند.
- در ماه مبارک رمضان از مصرف نان های صنعتی و نان های بدون سبوس خودداری کنید زیرا این نان ها باعث کندی حرکت مواد غذایی در دستگاه گوارش شده و باعث افزایش سموم در خون خواهد شد از طرف دیگر نان های صنعتی و نان های اروپایی و فانتزی سطح جذب ویتامین ها و مواد معدنی را کاهش می دهند.
- آیا می دانید فراورده های لبنی مانند ماست و شیر و دوغ و روغن حیوانی در ماه مبارک رمضان باعث طول عمر و سلامتی می شد؟ اما اکنون شیر و ماست و سایر فراورده های لبنی بخصوص در ماه مبارک رمضان باعث افزایش بیماری ها در ماه های بعد می شود؟ پس با دقت بنگربد چه تغییری در سبک زندگی ما رخ داده است! آیا دست های پنهانی را در پشت صحنه های زندگی مسلمانان حس نمی کنید؟؟!!......